1r D


                     Els Dofins


Benvolgudes famílies,

Ja hem començat el 2n trimestre i ens hem situat després de les festes nadalenques. Per cert, molt bon any i salut per a tothom!.

Les festes van servir per descansar i també per treballar i investigar sobre el projecte que la nostra classe, 1r D, va triar: Els dofins.

La senyoreta Mercè Tornés, de P-5, quan va conèixer el tema del nostre projecte em va comentar que l'any passat ja va ser un dels temes triats, però no escollit. Aquest any sí.

Després de diverses propostes: els indis, el nostre cos, l'espai, el món africà, els egipcis, els dinosaures... TOTS, després de dues votacions van elegir els dofins.







Ja coneixíem algunes coses, però amb les preguntes proposades volíem profunditzar més en el tema.


Cada setmana treballarem i exposarem les nostres investigacions, lectures i descobriments.

Participarem a les diferents exposicions i contestarem moltes preguntes-qüestions que havíem de preparar durant les nostres vacances. I ara que tenim una molt bona biblioteca sobre dofins, estem ampliant les respostes realitzades.


Per animar l'activitat, la Neus i la Joana ens van cantar una cançó sobre els dofins juganers (encara l'hem d'aprendre!!)





L'Arnau va començar a explicar què és un dofí i ens va dir que era un animal mamífer que viu a l'aigua.







La Martina ens va aclarir què volia dir aquesta paraula, mamífer, amb l'ajuda d'un petit reportatge que va realitzar a casa amb els pares.
























Els animals que neixen del ventre de la mare quan surten mamen (beuen llet de les seves mares).

En Guim va dir que era cert i que,  quan són grans,  els dofins prenen altres aliments com calamars, pops i crustacis...

L'Eric va comentar que,  de vegades,  són atacats i són preses dels taurons i les orques.

En Jacob va dir que al mar i als oceans de tot el món podem trobar aquest simpàtic animal.


L'Adrià va afegir que en alguns rius grans podem trobar dofins roses...


















Bé, ja us anirem informant,  perquè encara queden moltes coses per dir, conèixer i explicar.

Us agraïm, novament, la vostra col·laboració i ajuda per poder portar a terme el projecte del dofí. Amb les vostres aportacions estem desenvolupant el tema i descobrint tots plegats el món dels dofins. Us animem a continuar formant part dels nostres futurs projectes.

Fins aviat


 Aquesta setmana vàrem veure la peli de Flipper, alguns pares la coneixem de quan nosaltres érem menuts!!!

  

La versió que hem vist és molt més 

actual.






Ens ha agradat molt. En algun moment, hem patit força: quan hem vist el tauró martell o peix martell (com es deia a la peli), quan alguns pescadors utilitzaven unes formes no massa bones per aconseguir més pesca...



Hem pogut veure la importància dels científics marins. Aquests miren que l'aigua sigui saludable per als animals i plantes marines. 

Investiguen les cures que poden 

fer als animals ferits...



                Ens vam adonar que no tots els humans maltracten els animals. Hi ha de tot!!! i que el treball en equip, com fan els protagonistes de la sèrie, fa que la feina sigui millor i més profitosa.









Ens queden pendents els dibuixos que volem fer sobre Flipper. Quan els tinguem, en farem un recull perquè pugeu conèixer i veure les nostres creacions i emocions.
     
La projecció ens va ajudar a confirmar que els dofins han de sortir fora de l'aigua per respirar, ja que són mamífers i tenen pulmons. 

Que es desplacen nedant i que gràcies a la seva aleta caudal poden fer grans salts. També vam sentir els sons que fan per comunicar-se davant  d'un perill, davant d'una alegria o tristesa (la mort de la mare dofí).















La científica de la peli va parlar de l'ecolocalització (no podem explicar-ho perquè dintre d'uns dies ho farà en Tomeu a la classe).





La Laia es va posar molt contenta quan va sentir que els dofins no dormien, tenen una manera molt peculiar de descansar, ja ens ho volia explicar però s'ha d'esperar a l'exposició a classe.

Ens ha fet molta il·lusió que les paraules i els continguts que anem descobrint als llibres, a les explicacions dels companys... hagin sortit en aquesta pel·lícula. Anem pel bon camí!





   El nostre projecte continua. Si voleu, podeu clicar sobre la imatge del dofí i podreu escoltar, aprendre i cantar la cançó del dofí de Lluís Gili. 
   També podeu sentir la cançó del dofí que salta i balla... Les dues són ben boniques i divertides. Cal dir que la primera ens convida a ballar i a moure'ns de valent a la classe.




    La Neus i la Joana ens van fer la pregunta si els dofins feien caca i pipi. Ens van explicar com ho feien i per on, també ens van dir perquè utilitzen les caques en  alguns casos concrets: per reunir la resta dels dofins si es perden o es desorienten.






La investigació d'aquesta setmana 

consistia en saber si els dofins eren 
vertebrats o no i què volia dir això.


En Roger i en Sergi ens van explicar que tenien esquelet, és a dir, que tenien ossos que els serveixen per desplaçar-se d'un lloc a l'altre,  si no no tindrien força per saltar ni nedar. L'esquelet, així es diu el conjunt d'óssos que tenen per tot el cos, està format per les vertebres i el conjunt fa la columna vertebral. El crani que protegeix el cervell, els ossos de les aletes pectorals i les costelles que protegeixen els pulmons i el cor...

Com  nosaltres. Per comprovar-ho ens vam tocar la columna que tenim a l'esquena i les petites muntanyetes eren les vertebres. Al davant tenim les costelles (semblen bastonets).  

Nosaltres no tenim aletes, però els nostres braços i cames també tenen ossos. Els dofins els tenen a les aletes pectorals i a la cua. Compareu les imatges:












En Guim i l'Adrià ens van ensenyar un escrit que deia que la balena blava és més gran que els dinosaures. Quan ho van dir a la classe vam dubtar, ja que alguns  dinosaures eren enormes!!! Ells van dir que ho havien llegit i que era veritat i ens ho van ensenyar. Tenien raó. La balena blava és enorme.










En el nostre súper mural podeu veure els dibuixos que vam fer sobre en Flipper, informacions que hem anat recollint, dibuixos bonics sobre els     animals marins, i com no, els nostres dofins, endevinalles, màscares... a veure si els trobeu!. I el magnífic aquari de dofins que va fer la  Leire. Mireu,  mireu...



















Us deixem un enllaç amb un Power Point sobre els dofins: http://www.slideshare.net/irenerodriguezcerezo/els-dofins-6849732


Tenim a mitges la pel·lícula que va portar en Roger: També un dofí amb problemes a causa de les deixalles que deixa l'home a mar!!!

Continuarà




Hola seguidors entusiastes,
No parem de fer, de llegir, de dibuixar, d'investigar... sobre els dofins.





L'altre dia vàrem trobar que els dofins prenen llet de la mare durant molt temps.  La llet surt quan el fill dofí toca la panxa de la mare! Mireu la fotografia!!!




Amb els alumnes de 6è D vàrem fer  una manualitat de carnestoltes ; després ens van ajudar a buscar informació  en els diferents llibres de la biblioteca. 










Fins la propera !!!


    
    

     Ens estàveu esperant?

  Doncs aquí estem per explicar-vos que els dofins mengen  pops, calamars, crustacis i diferents peixos, com ara les sardines, arengades... 

  En Guim ens ho anava explicant tot, llegint i ensenyant els dibuixos i les fotografies.




En Lucas ens ha explicat que com el dofí és un mamífer necessita aire com nosaltres. Per això surt fora de l'aigua per respirar. 
L'espiracle es tanca a dins de l'aigua i s'obre quan està fora. Necessita aire perquè té pulmons com nosaltres.





La Júlia ens ha explicat que la seva tieta va fer un viatge molt bonic i que va nedar amb els dofins. Aquests dofins vivien en captivitat, és a dir, no eren salvatges sinó domèstics, els homes tenien cura d'ells.


L'Ona ens ha explicat que  els dofins són molt bons terapeutes, ja que ajuden als nens a agafar confiança (que no tinguin por), a enfortir la musculatura... Això és possible perquè el dofí és molt SOCIABLE li agrada estar amb gent.















Quin animal més encantador! 

No us ho sembla?








  Benvinguts al nostre blog,



















Aquests nois i noies que veieu són de la classe de 6èD (ens ajuden a fer la manualitat de carnestoltes). Aquesta vegada nosaltres els hi vàrem demanar que ens ajudessin a fer dibuixos i rètols pel nostre projecte dels dofins: animals que viuen amb els dofins, les plantes que podem trobar dins del mar...












Aquesta és la maqueta que va fer en Sergi. Podem veure els dofins del zoo seguint les instruccions del seu domador. Fantàstic!!!






Fins aviat


Hola, 
Teniu ganes de veure un petit vídeo (casolà) de la nostra classe? Estem treballant d'allò més bé; de fons sentireu la música que ens ha portat la Martina. 







Podreu veure els diferents treballs manuals que han fet en Roger, en Jacob i en Sergi... originals, no?




























Fins la propera!!!




1rD, mireu aquest vídeo!
*Us ha agradat? 
*Penseu que els animals s'ajuden els uns als altres?

Ho parlarem  a la classe.





Fins dijous a la tarda.

Hola, 

Pensàveu que s'havia acabat el nostre estudi i les nostres exposicions? No, però entre carnestoltes, sortides, manualitats del dia del pare i altres activitats les nostres investigacions s'han fet d'una manera diferent.
La valoració del vídeo és que entre els animals existeix la comunicació i que s'ajuden a vegades els uns amb els altres.








La Laia ens va explicar d'allò més bé que els dofins no dormen com nosaltres. És a dir dormen tot seguit. Primer dorm d'un costat i després de l'altre. Per diferents motius:

*Per no ofegar-se han de tenir l'espiracle fora.
* Per estar alerta i no ser menjat pels animals "enemics".

 



La Mireia ens va explicar la diferència dels peixos i els dofins, animals que viuen en el mateix lloc però tenen diferent manera de fer. Respirar, néixer, moure la cua... Mireu quin treball més bonic va fer per la classe! 





En Tomeu ens va explicar com veuen dins de l'aigua i el seu mecanisme per no xocar. 



En Víctor va preguntar a en Tomeu com podia diferenciar el perill (tauró o orca)  del menjar. En Tomeu li va explicar que el retorn de les "ones-eco"el dofí podia saber i diferenciar el perill del no perill. En Víctor ens va explicar on poden viure els dofins i que no tots són iguals.


Fins la propera.








Esperem que hagueu gaudit amb el nostre blog. Nosaltres ens ha agradat descobrir i aprendre coses sobre el dofí. Fins ben aviat


1rD

13 comentaris:

  1. ens està quedan super mega bonic. Júlia.

    ResponElimina
  2. És realment bonic i interessant. Aquest divendres (dijous anem d'excursió) la Júlia ens explicarà que la tieta ha fet una cosa molt especial amb els dofins.
    Per cert el mòbil és maquíssim.

    Moltes gràcies a totes les famílies per fer investigacions-presentacions tan interessants (i ben presentades) i per les manualitats tan boniques.
    Ens falten parets per posar més murals sobre els dofins!!! Ja en tenim tres.
    Estem MOLT contents!!!

    ResponElimina
  3. Aneu llegint i mirant el nostre blog. Nosaltres seguirem descobrint, treballant, investigant i informant de tot el que anem fent.
    Una abraçada ben forta de tota la classe de 1rD

    ResponElimina
  4. M'encanta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,

    ResponElimina
  5. Gràcies pels vostres ànims. Estem treballant , aprenent MOLT i gaudint de tot el que fem.

    ResponElimina
  6. Ens està agradant molt el projecte dels dofins !!! Tomeu,.

    ResponElimina
  7. el video és super xulo, m'agradat molt. Júlia.

    ResponElimina
  8. hola sóc el Guillem Gesé, és xulíssim el video i totes les fotos del blog.

    ResponElimina
  9. Moltes felicitats a tota la classe, esteu fent una feina molt interesant!!!...i heu aprés molt sobre dofins.

    ResponElimina
  10. Gràcies per la vostra col·laboració i ajuda per poder portar a terme el projecte del dofí. Amb les vostres aportacions estem desenvolupant el tema i descobrint tots plegats el món dels dofins. No hem acabat continuarem el nostre estudi i la nostra recerca sobre els dofins. Falten exposicions i lectures. Tindreu noves notícies.
    Una forta abraçada i fins aviat.

    Lourdes Ventura

    ResponElimina